Alueen historia

Petäyksen historiaa ja knoppitietoa

Petäyksessä ja koko Tyrvännössä on ollut asutusta pitkään, sillä alueelta on löytynyt esineitä lappalaisajalta ja pronssi- ja rautakaudelta. Kulsiala on Tyrvännön vanha nimi, joka oli virallisesti käytössä kirkonkirjoissa vielä 1700-luvun lopulla. Kulsiala nimi tulee sanasta kulsi, joka on uhrivati. Tyrvännössä sijaitsee useita rautakautisia uhripaikkoja. Vanhimmat jäljet asukkaista löytyvät Petäyksen lähellä olevasta Piilosaaresta, jossa on vasarakirveskansan käyttämä hiontakivi. Se on ollut käytössä n. 2000 – 1600 eKr.


Keskiajalta alkaen alueella on ollut kartanoita. Varsinainen Petäyksenniemi oli vielä 1800-luvun lopulla nuorison kokoontumispaikka, jossa vietettiin aikaa piirileikein tai helavalkeita polttaen. Huvilakulttuuri alkoi Petäyksessä 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Ruotsinkielinen kaupunkilaisherrasväki vietti kesiä Tyrvännössä. Näiltä ajoilta tuli käyttöön esim. sana rekooli (trädgård), puutarha.

Vuokraa soutuvene tehdäkseen retki lähisaarille.
Vanajavesi Tyrvännon niemi Peatys Lakeland Resort

1910-luvulla lääkintäkenraalimajuri Suolahti saapui Petäykseen. Seitsemän hehtaarin niemellä oli huvila, johon kuului sekä lasi- että avoverantakin. Huvilan välittömässä läheisyydessä oli punainen sauna ja laiturin päässä kaunis uimakoppi. Huviloille tultiin kesän alussa palvelijoiden kanssa ja niillä oltiin koko kesä. Yleensä huviloilla oli pientä maanviljelystä. Suolahden huvila ei ollut suinkaan seutukunnan ainoa huvila vaan alueella niitä oli ainakin kolme. Naapurissa oli Leppärannan eli Puromiehen huvila ja Lammassaaren kärjessä ns. Piispanhuvila, jossa vietti kesiään Tampereen hiippakunnan piispa Jaakko Gummerus.

Eino Suolahden ura puolustusvoimain ylilääkärinä teki koko alueesta eräänlaisen ”sotilaiden seudun”. Vieressä asui myös legendaarinen eversti Valo Nihtilä, mottisodan kehittäjä. Suolahden vaimo Anna oli taitava viulisti, joka järjesti naapuriensa kanssa erilaisia kulttuuritapahtumia.